Bugun...



Dr. Yalçın: 'İstanbul'a geldiğinizde bir eviniz olduğunu unutmayınız'

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneğinden tarihi ziyarete yakışan evsahipliği. Başkan Yüksel Yalçın'dan dostluk mesajları

facebook-paylas
Güncelleme: 03-03-2024 10:38:29 Tarih: 03-03-2024 02:14

Dr. Yalçın: 'İstanbul'a geldiğinizde bir eviniz olduğunu unutmayınız'

Zafer ÇOBAN / Gündoğumu Gazetesi / İSTANBUL

Gümüşhane Sanayici ve İşinsanları Derneği (GÜSİAD) Yunanistan’ın Nausa kentinde faaliyet gösteren Karadenizliler Derneği Başkanı Fanıadıs Fatıos ve beraberindeki otuzu aşkın Yunanlı vatandaşı İstanbul’da ağırladı.

(GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın'dan sıcak karşılama)

Başkan Yüksel Yalçın ve beraberindeki GÜSİAD heyetinin daha önce bu kente yaptıkları ziyaret sonrası 1924’teki mübadele ile Gümüşhane’den Yunanistan’a gelen atalarının torunlarının oluşturduğu Nausalı Karadenizliler Derneği tarafından gerçekleştirilen iade-i ziyaret Topkapı’da bir otelde düzenlenen yemekli toplantıda perçinlendi.

Yönetim Kurulu üyeleri Muammer Beyaz, Dr. Metin Akagün, Yaşar Topçuoğlu, Çetin Kantek, Eski Başkan Prof. Dr. Kenan Aydın, İşinsanı Tahsin Söğüt’te programda yer alan önemli isimler oldu.

(İstanbul Topkapı'da dostuk rüzgarları esti. O anlardan bir enstantane)

Her iki dernek tarafından yemek öncesi ve sürecinde verilen güzel mesajlar ziyarete damga vururken yine her iki dernek arasında iş birliği, davet ve güzel temenniler karşılıklı olarak taraflara iletildi.

Naussa Karadenizliler Derneği Başkanı Fatıos ve beraberindekileri otele gelişinde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte karşılayan GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın burada bir süre lobide konuklarıyla sohbet etti.

(GÜSİAD Üyesi İişinsanı Tahsin Söğüt, GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın misafirlerle yakından ilgilendi)
Kahkahaların ve sıcak diyalogların damga vurduğu karşılama sonrası yemeğin yenileceği salona geçen davetlilerin ardından programın açılış konuşmasını

GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın yaptı. Yalçın, misafirlerine şu şekilde hitap etti:


ÜZÜNTÜLERİNİ BİLDİRDİ
Hepinizi burada görmekten dolayı mutlu olduğumuzu ifade ediyor hepinize hoş geldiniz diyorum.
Bugünkü programa eşlik edemediğim için üzgünüm bu ayın sonunda 31 Mart’ta belediye yerel yönetimler seçimi var 
Bende bir ilçede belediye başkanı adayıyım dolayısıyla bu politik çalışmalardan dolayı size eşlik edemedim onun için üzüntülerimi ifade etmek istiyorum.

(GÜSİAD üyesi Dr. Metin Akagün)

SİZİ BELEDİYE BAŞKANI OLARAK KARŞILAMAK İSTİYORUM
Oy kullanamayacaksınız ama sizin temennilerinizle seçimi alırsak sizi belediye başkanı olarak karşılamak istiyorum.
O zaman herşey çok daha güzel olacak

Daha sonra kendisini konuklarına tanıtan Yalçın yedi yıldır Gümüşhane Sanayici ve İş adamları Derneği başkanlığını yürüttüğünü söyledi.
Yalçın, konuklarını yönetim kurulu üyeleri ile birlikte karşılamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

SICAK MESAJLAR
Ben ve yönetim kurulu üyelerimiz Naussa’da Karadenizliler Derneğini ziyaret ettik oradaki ilgi ve duygular hakikaten güçlüydü. Biz bundan çok etkilendik ve bunları sürdürmek istiyoruz

DR. YALÇIN’I DUYGULANDIRAN AĞLATAN ZİYARET
Bu buluşmayla alakalı bir hikayem var onu paylaşmak istiyorum. 1924 yılındaki mübadele bir süreç yaşandı. Bizler bugün bu masada dedeleri aynı yerde yaşamış bireyleriz hepimiz.

(GÜSİAD üyeleri ve konuklar toplantı öncesi yerlerini alırken)
Gümüşhane’nin şehir merkezine yakın bir yer aynı zamanda eski Gümüşhane bugünkü adıyla Süleymaniye Mahallesi sanırım 15 yıl evveldi orada tepe bir yerden Gümüşhane’ye bakarken yanıma üç motosikletli arkadaş geldi Sonra ben de onlara hoş geldiniz nereden geldiniz dedim onlarda Naussa’dan geldiklerini söylediler. Tabi ben bu hikâyeyi kapsamlı bilmiyorum o zaman burada neleri görmeye geldiniz dedim dediler ki benim dedem burada bu evde yaşadı burada eski bir evi göstererek büyük benim babamda yaşıyordu dedemle beraber ve Gümüşhane de okula gidiyordu. Benim dedemde komşu evdeydi belki de tavla oynamışlar.

İNSANLAR KARDEŞ OLMAYI BAŞARMALARI LAZIM
Çok duygusal bir andı. Birbirimize sarıldık onlar ağlamaya başladı bende ağladım tabi ki. Güzel bir ortam. Bu benim için çok güzel ve değerli bir ortamdı. İnsanlar gerekçeleri gereği farklı adreslerde olsalar bile birbirleriyle kardeş olmayı başarmaları lazım.
Geçmişlerde yaşanmışlardan yaşanan hala kültürel değerlerimiz var. Bunlar toplumu ayakta tutan çok güçlü şeyler. Mesela kemençe mesela bağlama mesela horon yemeklerimiz kıyafetlerimiz davranışlarımız yaşayışlarımız bu şehirde üç farklı inanç bir arada yaşadı yüzyıllar boyunca.

(Türkçe Yunanca Yunanca Türkçe çeviriler Hülya Kavaz'dan)

BİZ ÜZÜNTÜLERİ YAŞAMAYALIM AMA SEVİNÇLERİ HEP BERABER YAŞAYALIM
Bir fotoğraf vardı bir çocuk vefat etmiş diğer inançtaki herkes ya kıyafetleriyle beraber o matemi o üzüntüyü birlikte yaşadılar.
Yani aynı acılara üzüldüler aynı sevinçleri paylaştılar. Biz üzüntüleri yaşamayalım ama sevinçleri hep beraber yaşayalım. 
Biz dernek olarak Naussa’da ki derneği ziyaret ettikten sonra yönetim olarak Naussa’daki hemşerilerimiz diyoruz biz ve biraraya geleceğimiz toplantıları organize ederek kültürleri yaşatmak bizden sonraki nesillere de yaşatmak için çaba göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.

POLİTİK KONULAR POLİTİKACILARIN OLSUN AMA BÜTÜN İNSANLAR KARDEŞTİR
Bizler bu konuları dostluk ve kültür köprüsü şeklinde işleyerek bundan sonraki beraberliklerimizi geliştirmek istiyoruz sürdürmek istiyoruz.
İnançlarımız farklı olabilir ama onlara da saygı göstererek bu beraberliği sürdürmek çok değerli. 
Zaman zaman biraraya gelişimizin politik eleştirileri de olabilir biz bu konuları bu masalardan kesinlikle dışarıda tutmak zorundayız yoksa karşılıklı olarak inciniriz
Sonuçta bu topraklarda yaşamış atalarımız var o topraklarda da yaşamış atalarımız var ama geçmiş artık geçmişte kaldı.
Bu beraberlikten ne kadar güçlü dostluklar çıkartabiliriz onun için çalışmalıyız

(GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın konuklarına hitap ediyor. Yalçın zaman zaman çevirilere de yardımcı oldu)


BU BULUŞMADAN ÖNCE GÜMÜŞHANE VALİSİNE DE BİLGİ VERDİK
Bu buluşmadan önce Gümüşhane Valisine de bilgi verdik hatta programa da kendilerini davet ettik. Onların programın oldukça yoğun bizim programımıza uymadı ancak buradaki hemşerilerimize çok içten selamlarımızı iletiniz dedi. İfadenin bu şekilde güzelliği hepimizi mutlu etti tabi. Bu bakış açımızı da dostlarımızla paylaşınız dedi.

O AÇILIŞA DA DOSTLARIMIZI DAVET ETMEK İSTERİZ
Gümüşhane’de Süleymaniye’de Rum Okulu’nun restorasyonu devam ediyor sanırım önümüzdeki aylarda tamamlanacak. O açılışa da dostlarımızı davet etmek isteriz.
Orayı aynı zamanda kent kütüphanesine çevirerek tarihi tarihteki kitapları o devirde yaşanmışlıkları burada herkese açmak isteriz.
Karadeniz derneğinde bulunan oradaki kitaplardan çoğaltılarak birer nüshada bizim buradaki kütüphanede de tutmak isteriz.
Orada bir inceleme komisyonu var. Onlar artık orada kalıcı eserler olacak. Kütüphane dışında başka eserlerde var zaman içerisinde bütçede bunun için önemli sağladıktan sonra bunları da zaman içerisinde restore edilerek tekrardan hayata kazandırılması ümit ediyoruz.
Bunun dışında sayın valimizin daveti de yılda bir Gümüşhane’de yapılan festivallere oradaki dostlarımızda davet etmek isteriz dedi.

(İşinsanı GÜSİAD Üyesi Muammer Beyaz)

İSTANBUL’A GELDİĞİNİZDE KOCAMAN BİR EVİNİZ OLDUĞUNU UNUTMAYINIZ

Biz Naussa’ya geldiğimizde nasıl gidecek bir evimiz olduğunu düşünüyorsak sizlerde İstanbul’a geldiğinizde kocaman bir eviniz olduğunu unutmayınız.
İşbirliğini sürdürmek istediklerini de belirten GÜSİAD Başkanı Dr. Yüksel Yalçın sözlerini şu şekilde tamamladı:
İki dernek arasında iş birliğini güçlendirmek için bir iyi niyet protokolümüz vardı ancak bizdeki dernekler yönetimi yurtdışındaki ülkelerle yapılan iletişimde mutlaka valilik onayı gerekiyor dediler.
Bizde bunu hazırladık valiliğimize gönderdik onay alınca belki size göndeririz oradan da onaylanır gelir. 

Naussa Karadenizliler Derneği Başkanı Fanıadıs Fatıos’da teşekkür konuşmasında şunları söyledi:

DUYGUSAL BİR GÜN 
Sayın başkanımızın ziyaretleri ile başlayan bu yolculuk dostluk babası dedesi ile birarada yaşayanlarla bizleri biraraya getirmeye çalıştı. Onlar beraber oynadılar beraber yaşadılar beraber ağladılar.
Biri öbürüne zor zamanlarda yardım ediyordu. 
Dedemin de bana aktardığı gibi komşuya her zaman yardım ederdik ve aç kalmamak için her zaman birbirlerine yardım etmişlerdir
Kaçmak zorunda kaldı bazı insanlar köylüleri ile sarıldılar ağladılar diyor çünkü ayıracak hiç birşeyleri yoktu. 
Dedelerimizin de bize aktardığı gibi komşularına anahtarları teslim etmeyi daha güvende saydılar çünkü kendileri de geri döneceğini düşündü aynı onlarında tekrar geri geleceklerini bekledikleri gibi.

(GÜYAD Başkanı GÜSİAD üyesi Tahsin Söğüt)

BİZİM BORCUMUZ BİZİM BU KÖPRÜLERİ TUTMAMIZDIR

Hem bizim dedelerimiz geri döneceğini düşündük hem de komşuları onların geri gideceklerinden eminlerdi. Bizim borcumuz bizim bu köprüleri tutmamızdır. O yüzden çok geç çocuk barındırmayı yeğledik. Çok çocuk getirdik köklerinin nerede olduklarını görsünler ayıracak çok şeyimizin olmadığını görsünler. Biz arkadaşız biz kardeşiz. 
Arkadaşlığımızın ötesinde de atalarımızın gömüldüğü yerlerde bizim dostlarımızla insanlarımızla buluştuğumuza inanıyoruz.
Ben başkan olarak sadece ben değil burada bulunan herkes sözünü veriyor ki bu köprüleri tutmaya çalışacağız ayıracak hiçbir şeyimiz olmadığını göstereceğiz biz birbirimize sarılacağız

BİZİ AYIRAN SİYASETTİR
Dünya o kadar küçük ki aslında ayıracak hiçbir şey yok ve birbirimize düşme lüksümüzde yok
Biz geçen sene deprem olduğunda Nausa Karadeniz Birliği ve Nausa kütüphanesi olarak iki gün içinde sadece biz değil bütün Nausa organize olduk ve üç tır gönderdik, ulaştırılması gereken yere de sağladık ve organize olduk.

(Günün anısına hatıra fotoğrafı)

Çünkü kaybolan bu insanlar ve çocuklar biz olabilirdik. Siyasiler bizi ayırıyor hepimiz aslında diğer taraftayız. Bizi ayıranlar siyasi adamlar, siyasettir.
Dernek olarak yaptıkları çalışmalardan da söz eden Fatıos konuşmasını şöyle sürdürdü:
Biz bu kütüphaneyi ve değerlerimizi ayakta tutabilmeliyiz çünkü dördüncü nesile doğru gidiyoruz.

Küçük bir denek olarak bu değerlerimizi kitaplarımızı koruduk. Dijitalleştirdik, özel bölümler ayırdık kendilerine özel bölümler aldık ki onları orada saklamak koruyabilmek için aynı zamanda atölyelerde hazırlıyorlar alıyorlar herhalde yenileme atölyesi eski haline getirsinler.
Şansımıza okula benziyor Gümüşhane’deki okula benziyor o binayı aldık herkesin oraya ulaşmasını da sağlayacağız.
Dijitalleştireceğiz ve renovasyon yapabileceğimiz bir atölye kurmak istiyoruz. 

(Naussa Karadenizliler Derneği Başkanı Fanıadıs Fotıos)

Kongre merkezi düzenlemeyi düşünüyoruz. Bilim adamlarının da çalışmalarını istiyoruz ki 1500’lü yıllarda Gümüşhane’de eğitim verildiğini bilmiyorlardı.
Fatıos konuşmasının son bölümünde işbirliği ve GÜSİAD ile yapmak istedikleri çalışmaları paylaşırken karşılıklı güven duygusuna dikkat çekti, özellikle gençlerin Naussa ve Gümüşhane’de ağırlanması konusunda iki dernek arasında bir çalışma yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Fatıos ve Dr. Yüksel Yalçın karşılıklı olarak günün anısına hediyeler vererek dostluk rüzgarları estirdiler tarihi anlara imza attılar.

 

-izinsiz kullanılamaz-




Kaynak: www.gundogumu.com

Editör: Zafer Çoban

Bu haber 1880 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 25 21 1 3 52 14 66 +38
2 Fenerbahçe 25 20 1 4 65 20 64 +45
3 Trabzonspor 25 12 9 4 40 33 40 +7
4 Beşiktaş 25 12 9 4 35 31 40 +4
5 Kasımpaşa 25 11 9 5 46 47 38 -1
6 Çaykur Rizespor 25 10 9 6 27 34 36 -7
7 Antalyaspor 25 8 7 10 29 27 34 +2
8 Başakşehir FK 25 9 10 6 31 30 33 +1
9 Sivasspor 25 8 8 9 29 35 33 -6
10 Adana Demirspor 25 7 8 10 36 32 31 +4
11 MKE Ankaragücü 25 6 8 11 30 29 29 +1
12 Kayserispor 25 8 9 8 29 34 29 -5
13 Samsunspor 25 8 12 5 29 35 29 -6
14 Hatayspor 25 6 9 10 31 34 28 -3
15 Alanyaspor 25 6 9 10 28 36 28 -8
16 Fatih Karagümrük 25 7 12 6 30 29 27 +1
17 Gaziantep FK 25 7 12 6 30 37 27 -7
18 Pendikspor 25 6 11 8 31 49 26 -18
19 Konyaspor 25 5 10 10 24 37 25 -13
20 İstanbulspor 25 3 17 5 18 47 11 -29
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 22 17 4 1 54 17 52 +37
2 Göztepe 22 14 5 3 39 15 45 +24
3 Kocaelispor 22 13 5 4 36 24 43 +12
4 Bodrumspor 22 11 5 6 30 15 39 +15
5 Sakaryaspor 22 10 5 7 32 24 37 +8
6 Çorum FK 22 10 7 5 36 21 35 +15
7 Bandırmaspor 22 9 7 6 30 20 33 +10
8 Boluspor 22 9 7 6 20 23 33 -3
9 Gençlerbirliği 22 8 6 8 23 23 32 0
10 Erzurumspor FK 22 7 6 9 22 20 27 +2
11 Ümraniyespor 22 7 9 6 24 29 27 -5
12 Manisa FK 22 6 8 8 26 24 26 +2
13 Keçiörengücü 22 7 10 5 20 28 26 -8
14 Adanaspor 22 7 13 2 20 34 23 -14
15 Tuzlaspor 22 6 12 4 22 38 22 -16
16 Şanlıurfaspor 22 4 11 7 15 28 19 -13
17 Altay 22 4 15 3 11 44 12 -33
18 Giresunspor 22 2 16 4 11 44 7 -33
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 23 18 3 2 55 18 56 +37
2 Van Spor FK 24 15 4 5 39 26 50 +13
3 1461 Trabzon FK 23 14 3 6 47 21 48 +26
4 Yeni Mersin İdman Yurdu 24 13 4 7 37 18 46 +19
5 Bucaspor 1928 24 12 3 9 32 15 45 +17
6 Ankaraspor 24 12 4 8 33 20 44 +13
7 Diyarbekir Spor 24 10 8 6 26 20 36 +6
8 Ankara Demirspor 23 10 10 3 29 29 33 0
9 Karacabey Belediye Spor 24 8 8 8 22 21 32 +1
10 Nazilli Belediyespor 24 9 9 6 30 36 30 -6
11 Hes İlaç Afyonspor 24 7 9 8 16 24 29 -8
12 Beyoğlu Yeniçarşıspor 23 8 11 4 24 26 28 -2
13 Kırklarelispor 24 7 10 7 20 30 28 -10
14 Serik Belediyespor 24 5 11 8 16 27 23 -11
15 Altınordu 23 4 11 8 24 26 20 -2
16 Kırşehir Futbol SK 24 4 15 5 22 46 17 -24
17 Zonguldak Kömürspor 23 4 13 6 22 43 15 -21
18 Adıyaman FK 24 3 16 5 16 38 14 -22
19 Bursaspor 24 3 14 7 15 41 13 -26
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 17 13 1 3 34 8 42 +26
2 Aliağa Futbol A.Ş. 18 11 0 7 29 8 40 +21
3 52 Orduspor FK 18 9 4 5 23 14 32 +9
4 Ayvalıkgücü Belediyespor 18 9 4 5 20 14 32 +6
5 İnegöl Kafkas GK 18 8 5 5 21 17 29 +4
6 Edirnespor 18 8 6 4 28 16 28 +12
7 K.Çekmece Sinopspor 18 7 6 5 27 18 26 +9
8 Mardin 1969 Spor 18 7 8 3 21 18 24 +3
9 Artvin Hopaspor 17 6 6 5 21 16 23 +5
10 Talasgücü Belediyespor 18 7 10 1 21 27 22 -6
11 Karabük İdmanyurdu Spor 18 6 9 3 13 26 21 -13
12 Kırıkkalegücü FK 17 5 8 4 10 20 19 -10
13 Gümüşhanespor 18 2 8 8 10 27 14 -17
14 Malatya Arguvanspor 17 2 12 3 8 25 9 -17
15 Tarsus İdman Yurdu 18 1 14 3 10 42 6 -32
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/02/2024 Kasımpaşa vs Fatih Karagümrük
 17/02/2024 Antalyaspor vs İstanbulspor
 17/02/2024 Hatayspor vs Sivasspor
 17/02/2024 Çaykur Rizespor vs Fenerbahçe
 18/02/2024 Alanyaspor vs Adana Demirspor
 18/02/2024 Gaziantep FK vs Samsunspor
 18/02/2024 Pendikspor vs Trabzonspor
 18/02/2024 MKE Ankaragücü vs Galatasaray
 19/02/2024 Başakşehir FK vs Kayserispor
 19/02/2024 Beşiktaş vs Konyaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/02/2024 Göztepe vs Manisa FK
 17/02/2024 Tuzlaspor vs Boluspor
 17/02/2024 Giresunspor vs Keçiörengücü
 17/02/2024 Kocaelispor vs Şanlıurfaspor
 18/02/2024 Bodrum FK vs Altay
 18/02/2024 Erzurumspor FK vs Adanaspor
 18/02/2024 Sakaryaspor vs Çorum FK
 18/02/2024 Ümraniyespor vs Eyüpspor
 19/02/2024 Gençlerbirliği vs Bandırmaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 17/02/2024 Ankaraspor vs Kırşehir Futbol SK
 17/02/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor vs Bucaspor 1928
 17/02/2024 Karacabey Belediye Spor vs Kırklarelispor
 18/02/2024 Diyarbekir Spor vs Esenler Erokspor
 18/02/2024 Altınordu vs Adıyaman FK
 18/02/2024 Ankara Demirspor vs Bursaspor
 18/02/2024 Nazilli Belediyespor vs Serik Belediyespor
 18/02/2024 Van Spor FK vs 1461 Trabzon FK
 18/02/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Zonguldak Kömürspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 17/02/2024 52 Orduspor FK vs Gümüşhanespor
 18/02/2024 Artvin Hopaspor vs Mardin 1969 Spor
 18/02/2024 İnegöl Kafkas GK vs Kepezspor FAŞ
 18/02/2024 Karabük İdmanyurdu Spor vs Kırıkkalegücü FK
 18/02/2024 K.Çekmece Sinopspor vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 18/02/2024 Malatya Arguvanspor vs Tarsus İdman Yurdu
 18/02/2024 Talasgücü Belediyespor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 18/02/2024 Artvin Hopaspor - Mardin 1969 Spor Mardin 1969 Spor ligde deplasmandaki son 9 maçında hiç kazanamadı  Artvin Hopaspor yenilmez
resmi ilanlar

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI