Bir tek insan ırkı birçok farklı dil kullanır, iletişimi sağlayacak olduğu ırkdaşlarıyla.
*
Almanya'da Almanca, Rusya'da Rusça, Türkiye'de Türkçe kullanılır. Her millet dilini kendince, kendi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kullanmıştır tarihi süreç içinde.
*
Diller niçin bu kadar çeşitli anlamaya çalışmış tüm insanlık fikirler geliştirmeye çalışmış, ışık tutmaya çalışmış dil çeşitliliğine.
*
Efsanelere konu olmuş dillerdeki bu farklılık. Tanrıya ulaşmak için inşa edilen Babil Kulesi, ukala insanı ters yüz eden, ukala insana dersini veren yaygın bir efsaneye konu olmuş geçen zaman içinde.
*
Kendini beğenmiş olmayı affetmemiş büyük tanrılar. Birbirlerini anlamasınlar diye farklı diller serpiştirilmişler insanların üstüne.
*
Bir başka efsaneye göre Tanrılar gazap salmış insanların üstüne. Bir sel felaketi ile karıştırmış dilleri birbirine. Böylece farklı diller ve kültürler oluşmuş birbirine benzemez biçimde.
*
Afrika'dan göç ederken ırkdaşlarımız az kullanılan dillerini bırakmışlar geride. Birbirini takip eden göçler ses dağarcığını küçültmüş, yapılan araştırmalar öyle söylemekte.
*
Yapılan dilsel araştırmalarda yaklaşık beşyüzdört dilin en çok ses birim zenginliğini Afrika göstermekte diğer kıtalarla karşılaştırılması yapıldığında.
*
En az ses birim çeşitliliğinin ise Güney Afrika ve okyanusya kökenli olduğu tespit edilmiş, yapılan çalışmalarda.
*
Tüm dilsel çalışmalar dillerin kaç kez değiştiğini tam olarak ortaya koyamamış, noktalayamamış.
*
Yaklaşık yedi bin dil, otuziki dil ailesi arasında pay edilmiş. Dilsel çeşitlilik en çok tropikal bölgelerde göstermekte kendini.
*
Dillerdeki çeşitlilik biyolojik çeşitlilikle uyumluluk göstermekte ve bir koşutluğu ifade etmekte.
*
Biyolojik çeşitliliğin yansıması olarak görülmekte dillerdeki çeşitlilik.
*
Dünya üzerinde konuşulan yaklaşık yedi bin dilin yüzde altmışı tropikal orman kuşaklarında biyolojik çeşitliliğin tamda kucağında, yüzdelik dilim açısından çoğunluğu oluşturmakta.
*
Bu kuşakların biri Afrika'da, diğeri Asya'da. Dil çeşitliliğinin en yaygın olduğu yer yedi milyon insanın yaşadığı, sekizyüzotuz farklı dilin kullanıldığı Papua Yeni Gine olduğuna şaşırıyoruz hep birlikte.
*
Bir diğerinin ise, yüzaltmış milyon insanın yaşadığı, beşyüz yirmibir farklı dilin kullanıldığı Nijerya olduğunu bilmiyorduk belki de.
*
Bu dilsel çeşitlilik kültürel zenginlikleri doğurmuş ve bu zenginliğe şaşırarak bakarız hep birlikte.
"Dillerin Kökeni Nereden Geliyor"
YORUMLAR