Kara Kazanlar Yandı, Gümüşhane’de Geleneksel Pestil Mesaisi Başladı

Gümüşhane’nin dut mevsimine girmesiyle birlikte kırsal alanlarda ve köylerde geleneksel pestil üretimi başladı

Yerel 20.07.2025 06:57:18 0
Kara Kazanlar Yandı, Gümüşhane’de Geleneksel Pestil Mesaisi Başladı

Gümüşhane’nin dut mevsimine girmesiyle birlikte kırsal alanlarda ve köylerde geleneksel pestil üretimi başladı. Özellikle Tekke beldesi ve çevresinde dut ağaçlarının meyve vermesiyle birlikte kara kazanlar yeniden kaynamaya başladı.

Şehrin en önemli ekonomik gelir kaynaklarından biri haline gelen pestil ve köme üretimi modern tesislerde sürdürülse de, Gümüşhane’nin köylerinde hala atadan kalan usullerle üretim devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla toplanan dutlar, kara kazanlarda pişirilip “herle” haline getiriliyor. Sonrasında bezlere serilip kurutulan bu geleneksel lezzet, kış aylarında çerez olarak tüketilirken aynı zamanda ev ekonomisine de katkı sağlıyor.

30 yılı aşkın süredir pestil üreten Tekke beldesinden Sakine Demirkıran, “Herle pişmezse pestil çıkmaz. Kalın pestil kuruyamaz, ince pestil bezden ayrılmaz” diyerek işin püf noktalarını aktardı.

2004 yılında coğrafi işareti alınan Gümüşhane pestili, bugün yılda 5 bin tondan fazla üretilerek Türkiye ve dünyanın birçok noktasına ulaştırılıyor.

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Yerel

Harşit Çayı’nda Su Samurları Kar Üzerinde Oynarken Görüntülendi

1

Soğuğa Aldırmadan Cuma Namazını Eda Ettiler

2

Şatıroğlu’ndan Karadeniz Günleri Daveti: “Birlik ve Beraberliğimizi Yansıtacağız”

3

Şiran Akademi Playoff Yolunda Vites Yükseltti

4

Sezai Seçen’den Gönül Birliği Mesajı: “Bayburt ve Gümüşhane Bir Elmanın Yarısı”

5

Çiftçi Kara Kara Düşünüyor: 2026 Üretim Planları Belirsiz