Fitch'ten ürküten rapor: Dolar 6 TL olabilir

Arşiv Haberler 2.02.2020 21:00:01 0
Fitch
Fitch, TL’deki değer kaybı ve artan borçlanma maliyetleri nedeniyle..

Fitch, TL’deki değer kaybı ve artan borçlanma maliyetleri nedeniyle Türkiye’deki şirketlerin kırılganlıklarla karşılaşabileceğini belirtti.

 

Türk Lirası’ndaki değersizleşme Türkiye’deki şirketlerin döviz cinsi borçlanma maliyetlerini artırırken konuyla ilgili bir uyarı da kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten geldi.

Fitch, ABD’nin para politikasını öngörülenden daha hızlı sıkılaştırması halinde Türk şirket ve kuruluşlarının TL’deki değer kaybı ve artan borçlanma maliyetleri kanalıyla kredi profillerinde kırılganlıklarla karşılaşabileceğini belirtti.

Fitch’in yayımladığı “Nicel Gevşemeden Nicel Sıkılaşmaya Stres Senaryosu: Türkiye” başlıklı raporda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri daha hızlı yükseltmesi halinde Türkiye’deki şirket ve kuruluşların hassasiyet taşıdığı alanların TL’deki değer kaybı, artan borçlanma maliyetleri ve yavaşlayan ekonomik büyüme olacağı ifade edildi. Doların sert şekilde değer kazandığı böyle bir senaryo portföy akımlarının gelişen ülkelerden çıkmasını beraberinde getirerek borçlanma maliyetlerini artırabilir.

‘Dolar 6 TL olabilir’

Rapora göre, ABD’de ücretler daha belirgin artar ve bu durum Fed’in faizleri yüzde 4.5’e yükseltmesine yol açarsa ve ABD hazine tahvil faizleri 2019 sonunda yüzde 5’e yükselmesi halinde TL sert şekilde değer kaybedebilir. Böyle bir senaryoda dolar/TL 2018 sonunda 5.5, 2019 sonunda 6 düzeyine çıkabilir. Enflasyon ise 2020 sonuna kadar çift hanelerde kalabilir.

Raporda ayrıca, şirketlerin kredi notlarına en büyük tehdidi ise hedge edilmemiş (Şirketlerin kur artışı veya düşüşünden etkilenmemek için belli bir fiyat üzerinden gerçekleştirdiği işlem) veya eşdeğerde döviz gelirle gösterilmemiş döviz cinsi borçlanmanın oluşturduğu belirtilerek, “Bu durum Türk şirketlerinde yaygın... Perakende ve tüketici ürünleri şirketleri en kırılgan şirketler” denildi.

 

Cumhuriyet

Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Arşiv Haberler

deneme

1

Soğuğa Aldırmadan Cuma Namazını Eda Ettiler

2

Şatıroğlu’ndan Karadeniz Günleri Daveti: “Birlik ve Beraberliğimizi Yansıtacağız”

3

Şiran Akademi Playoff Yolunda Vites Yükseltti

4

Sezai Seçen’den Gönül Birliği Mesajı: “Bayburt ve Gümüşhane Bir Elmanın Yarısı”

5

Çiftçi Kara Kara Düşünüyor: 2026 Üretim Planları Belirsiz