Can Simidi Yem Desteği! Gümüşhane'de Hayvancılık Bitiyor, Ziraat Odası Başkanı Okur Seslendi: "Ya Destek Ya Veda"
Gümüşhane'de hayvancılık sektörü, son dönemde yaşanan yem fiyatlarındaki kontrolsüz artış nedeniyle tarihinin en zorlu dönemlerinden birini geçiriyor
- A
- A
- A
Gümüşhane'de hayvancılık sektörü, son dönemde yaşanan yem fiyatlarındaki kontrolsüz artış nedeniyle tarihinin en zorlu dönemlerinden birini geçiriyor. Üreticinin girdi maliyetleri her geçen gün katlanırken, süt ve et fiyatlarındaki istikrarsızlık çiftçiyi adeta canından bezdirdi. Gümüşhane Ziraat Odası Başkanı Adem Okur, sektörün nabzını tutan çarpıcı açıklamalarda bulunarak, yetkililere acil çağrı yaptı.
Yem fiyatlarının üreticinin elini kolunu bağladığını belirten Okur, tablonun vahametini şu sözlerle özetledi:
"Hayvancılığın olmazsa olmazı yemdir. Bugün geldiğimiz noktada yem fiyatları o kadar yükseldi ki üretici maliyetini karşılayamaz hale geldi. Sütün, etin fiyatı belliyken yemin fiyatı her hafta değişiyor. Çiftçi bir yere kadar dayanıyor, sabrediyor, borçlanıyor ama sonunda ya hayvanını satmak ya da ahırını kapatmak zorunda kalıyor. Bu tablo sürdürülebilir değil."
Okur'un üzerinde en çok durduğu konulardan biri ise Gümüşhane'nin yem bitkileri üretimindeki kullanılmayan potansiyeli oldu. İlin coğrafi yapısının ve ekilebilir arazilerinin yem üretimi için son derece elverişli olduğunu vurgulayan Okur, şunları söyledi:
"Gümüşhane alternatif bir şehir. Yem üretimi adına büyük bir potansiyele sahibiz. Ekilebilen her toprak parçasında yem bitkisi yetiştirmemek için hiçbir sebep yok. Yoncasından fiğine, samanından mısırına kadar her türlü yem bitkisini bu topraklarda yetiştirebiliriz. Ama çiftçinin elinde güç yok. Tohum alamıyor, mazot alamıyor, gübre alamıyor. Devlet desteği olmadan bu potansiyeli hayata geçirmemiz mümkün değil."
Yemde dışa bağımlılığın yanı sıra kalite sorununa da dikkat çeken Okur, katkısız ve organik yemin önemini vurguladı:
"Bugün hazır yemlerin içinde ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Oysa hayvan sağlığı doğrudan tükettiği yemle ilgili. Katkısız, orijinal, organik yeme ulaşmak hem hayvan sağlığı hem de süt ve et verimi açısından hayati önem taşıyor. Kendi yemimizi kendimiz üretirsek hem maliyetleri düşürürüz hem de daha sağlıklı ürün elde ederiz."
Okur, yetkililere seslenerek çağrısını net bir dille yineledi:
"Çiftçi desteklenmek zorunda. Tohum desteği, mazot desteği, gübre desteği... Bunlar lüks değil, zorunluluk. Devlet, üreticinin yanında olduğunu somut adımlarla göstermeli. Aksi takdirde önümüzdeki dönemde Gümüşhane'de hayvancılık yapan çiftçi sayısının hızla düştüğünü göreceğiz. Ya şimdi destek verilecek ya da üretici vedalaşacak. Bu kadar net."
Gümüşhane Ziraat Odası'nın önümüzdeki günlerde konuyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayarak ilgili bakanlıklar ve milletvekilleri nezdinde girişimlerde bulunması bekleniyor.
Haber Etiketleri:
Yükleniyor
Yükleniyor
Yükleniyor
-
1
Gümüşhane'de Eller Hamura Girdi, Mahalleler Tatlı Kokuya Büründü: Bayram Sofralarının Sırrı Yine O Mutfaklarda
-
2
Şatıroğlu’ndan Karadeniz Günleri Daveti: “Birlik ve Beraberliğimizi Yansıtacağız”
-
3
Şiran Akademi Playoff Yolunda Vites Yükseltti
-
4
Sezai Seçen’den Gönül Birliği Mesajı: “Bayburt ve Gümüşhane Bir Elmanın Yarısı”
-
5
Çiftçi Kara Kara Düşünüyor: 2026 Üretim Planları Belirsiz
-
6
Gümüşhane Yatırım Beklerken Trabzon’a Müjde Üstüne Müjde
-
7
1980’lerden Bir Zaman Tanıklığı: Bayburt Gökler Köyü
-
8
Üniversitede 2. Kez Çocuk Üniversitesi Coşkusu
-
9
Bayburt’ta Kış Akşamları Geleneği İstanbul’da Yaşatıldı
-
10
Gümüşhaneliler O Türküleri Listebaşı Yaptı

