Bir Eğitim Devrimi: Köy Enstitülerinde İlk Gün

Cumhuriyet tarihinin en özel eğitim kurumlarından biri olan Köy Enstitüleri, yalnızca bilgi değil, aynı zamanda yaşam öğreten bir sistemdi

Eğitim 18.04.2025 15:06:54 0
Bir Eğitim Devrimi: Köy Enstitülerinde İlk Gün

Cumhuriyet tarihinin en özel eğitim kurumlarından biri olan Köy Enstitüleri, yalnızca bilgi değil, aynı zamanda yaşam öğreten bir sistemdi. Yeni gelen öğrenci, önce okula kayıt yaptırırdı. Ardından bir “abi” ya da “abla” ona eşlik eder, rehberlik ederdi. İlk iş olarak, saçları kestirilir, ardından banyo yaptırılır, temiz okul kıyafetleri giydirilirdi.

Öğrenci daha sonra yatakhaneye götürülür, yatağı gösterilirdi. Okul kuralları, sınıfı ve yemekhane tanıtılır, ihtiyacı olan kitap ve kırtasiye malzemeleri kendisine teslim edilirdi. Eğer yanında gelen yakını isterse, okulda bir gece konaklayabilirdi.

Köy Enstitüleri, yalnızca bir eğitim sistemi değil; öğrenciyi hayata hazırlayan, üretken bireyler yetiştiren bir cumhuriyet projesiydi.

Gündoğumu Gazetesi
www.gundogumu.com

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Eğitim

Üniversitede 2. Kez Çocuk Üniversitesi Coşkusu

1

Soğuğa Aldırmadan Cuma Namazını Eda Ettiler

2

Şatıroğlu’ndan Karadeniz Günleri Daveti: “Birlik ve Beraberliğimizi Yansıtacağız”

3

Şiran Akademi Playoff Yolunda Vites Yükseltti

4

Sezai Seçen’den Gönül Birliği Mesajı: “Bayburt ve Gümüşhane Bir Elmanın Yarısı”

5

Çiftçi Kara Kara Düşünüyor: 2026 Üretim Planları Belirsiz