Gümüşhane'de baharın gelişiyle birlikte küçükbaş hayvan yetiştiricileri için en zorlu dönemlerden biri olan koyun kırpma mesaisi başladı. Yurdun dört bir yanında olduğu gibi Gümüşhane'de de hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, koyunlarının yünlerini kırpmak için kolları sıvadı.
Bahar ayı ile birlikte kırpılan koyunlardan elde edilen yün miktarı, temiz olması durumunda 1 ila 1,5 kilogram, kirli olması durumunda ise 2 kilogram arasında değişiyor. Ancak geçmişte önemli bir gelir kaynağı olan yün, bugün neredeyse hiç para etmiyor.
Eskiden yatak, yorgan gibi birçok ihtiyaçta kullanılan yünler, günümüzde maalesef yakılarak imha ediliyor. Küçükbaş hayvancılığın eti ve sütünün yanı sıra yününden de faydalanılan bu önemli getirisi, artık üreticiye maddi bir katkı sağlamıyor. Bu durum, milli servetin göz göre göre yok olmasına neden oluyor.
Edinilen bilgilere göre son dönemde bazı girişimciler, elde edilen yünleri binaların dış cephe kaplamasında kullanmaya başladı. Ancak bu uygulama henüz yaygınlaşmış değil. Yetkililerin ve ilgili kurumların bu konuya el atması, yünün yeniden ekonomiye kazandırılması için çözümler üretmesi bekleniyor.